1396/3/14 25838

فواید بیشماری برای کاسنی، دمنوش کاسنی و عرق آن برمیشمارند.

خواص گیاه و دمنوش کاسنی


معرفی گیاه کاسنی:
تاریخچه استفاده از کاسنی، به قرون قبل از میلاد مسیح نسبت داده می شود. دانشمندانی نظیر جالینوس، Pline، برای کاسنی اثرات درمانی متعددی قائل بوده اند، سالاد کاسنی را مقوی معده می دانستند و شیره گیاه را برای رفع درد چشم و مسمومیت ها توصیه نموده اند.
 
از این گیاه دو گونه کشتی و چهار تا شش گونه وحشی موجود است. نوع وحشی آن یک متر و نوع پرورش یافته آن دو متر هم رشد می کند. گیاه کاسنی انواع مختلفی دارد که سه نوع آن معروف است.
 
کاسنی بری که به tansy شهرت دارد و در ایران نمی روید. کاسنی زرد که به گل قاصدک شهرت دارد و در طب قدیم ایران به نام ترخشتون نام برده اند و در بیشتر نواحی ایران پراکندگی دارد. مقدار مجاز خوراک طبی تخم کاسنی تا ۱۰ گرم است، و شربت آب آن ۴ تا ۱۰ گرم و داخل سایر جوشیدنی‌ها برای پختن دارو ۲۰ تا ۵۰ گرم است.
 
کاسنی معمولی یک گیاه دارویی پایا با گل های آبی و ارغوانی است. کاسنی در اصل بومی جهان قدیم است و به صورت گیاه خودرو در کنار جاده ای در آمده است. منشا اصلی  این گیاه اروپای مرکزی، مناطق غربی و مرکزی آسیا و شمال آفریقا است و پراکندگی وسیعی در نواحی مختلف ایران به خصوص شهرستان اقلید آذربایجان و مناطق کوهستانی خراسان دارد.
 
گیاه کاسنی به آب و هوای خنک آفتابی یا کمی سایه نیاز دارد و گرمای شدید تابستان را تحمل نمی کند.
 
کاربرد های آرایشی-بهداشتی گیاه کاسنی:
ماسک ضد جوش: یک قاشق مربا خوری از پودر برگ کاسنی را مقداری در آب بجوشانید، سپس کمی از آب غلیظ را صاف کرده و با ۲ قاشق سوپخوری ماست مخلوط کرده و خوب بهم بزنید و به محل جوشها بمالید.

روشن کننده پوست: سه قاشق غذا خوری از آب کاسنی له شده را با ۲ قاشق غذاخوری عسل مخلوط کنید و خوب بهم بزنید سپس روزی سه بار (صبح، ظهر، عصر) کمی از آن را به پوست بمالید و خوب ماساژ دهید.

شاداب کننده: ۲۰ گرم برگ کاسنی تازه را با ۲۰ گرم برگ شاهتره تازه مخلوط کرده و در هاون بکوبید و له کنید. سپس یک قاشق سوپخوری ژل کتیرای نیمه غلیظ مخلوط کرده، خوب بهم بزنید و به صورت بمالید.

ماسک زیبایی: برای تهیه ماسک زیبایی کاسنی را بکوبید و آب آن را بگیرید و با سفیده تخم مرغ مخلوط کنید، پس از یک ربع ساعت آن را با آب ساده بشویید. این ماسک غدد را تحریک می کند و برای مبتلایان به امراض جلدی و اگزما مناسب است.

دمنوش کاسنی:
به علت وجود انسولین طبیعی در گیاه کاسنی مصرف دمنوش آن اثر فوق العاده رضایت‌بخش در کسانی که قند و کلسترول خونشان زیاد است دارد. میزان قند خون را پایین می‌‌آورد و کلسترول را به حد اعتدال بر می‌‌گرداند کاسنی عروق خونی وصفراوی داخل کبد را  که در اثر پرخونی کبد مسدود یا نیمه مسدود شده بود باز می‌‌کند و از این راه بسیاری از عوارض و اختلالات را برطرف کرده و به سلولهای کبد اجازه می‌‌دهد که اعمال طبیعی خود را انجام دهند و به این جهت می‌‌گویند کاسنی مقوی کبد است، دمنوش کاسنی به مقدار یک فنجان قبل از هر وعده غذا اثر مقوی بر معده داشته، اشتها را زیاد کرده و یبوست را رفع می کند.
 
خواص کاسنی:
کاسنی در درمان التهابات معده و پاک کردن مجاری ادراری، مؤثر است. کاسنی از جمله گیاهانی است که مصرف آن به سلامت شما کمک می‌کند. بر اساس طب سنتی عرق این گیاه قلب، کبد و کلیه را فعال می‌کند و دارای خواص تب‌بر می‌باشد.کاسنی برطرف کننده عطش و حرارت درونی است. مالیدن آب کاسنی به محل‌های خارش بدن بسیار مفید است. قرقره آب کاسنی گلودرد و تورم مفصلی را از بین می‌برد. اگر آب پخته کاسنی را با سکنجبین میل کنید بهترین داروی تب‌های طولانی و مداوم است. سموم کبد را دفع می‌کند.
 
ریشه کاسنی در باز کردن و روان شدن اخلاط بسیار مؤثر است. ریشه کاسنی، مجاری گوارشی را پاک می‌کند و بهترین تصفیه‌کننده خون است. ریشه کاسنی در از بین بردن ورم احشا خیلی مؤثر است. ریشه کاسنی بهترین دارو برای آب آوردن شکم است ریشه کاسنی برای تقویت معده، زیاد کردن ادرار و رفع درد مفاصل و یرقان مفید است و مشکلات صفراوی را بر طرف می‌کند. کاسنی در ازدیاد نطفه موثر است و انسان را از ابتلا به قولنج محفوظ نگه می‌دارد و توان و نیروهای بدنی را تجدید می‌کند. این گیاه در ضعف اعصاب، ضعف چشم و فشار خون مفید است. قلب، کلیه و کبد را فعال و با نشاط می‌کند. گیاه کاسنی دارای خواص ضد التهابی می باشد که به همین دلیل موجب کاهش درد های مفصلی می شود.
 
مطالعات نشان می دهد که کاسنی به طور قابل توجهی به طور سنتی برای درمان آرتروز مفید است. گزارش ها حاکی از آن است که ۷۰% بیماران که از درد های مفصلی - استخوانی رنج می برند و با کاسنی تحت درمان قرار گرفتند به طور قابل ملاحظه ای دردهایشان بهبود می یافت.
 
هم چنین کاسنی را عموما برای کاهش دردهایی که عامل التهابی دارد، مانند درد های ماهیچه ای و درد مفاصل می توان مصرف نمود. کاسنی خواصی هم چون داروهای مسکن دارد که اضطراب را کاهش داده و ذهن را آرام می سازد بنابر این استرس و تاثیرات خطرناک آن بر بدن از بین می رود.
 
عصاره ریشه کاسنی به دلیل خواص آرامش بخش به خواب راحت کمک می کند و از بسیاری از قرص های خواب آور سالم تر است. کاهش استرس و اضطراب خطر ابتلا به بیماری های قلبی، عدم توازن هورمون ها، مرض بیخوابی، زوال عملکرد شناختی و پیری زودرس تا حدودی تقلیل می دهد.
 
اثر درمانی کاسنی:
دم کرده برگ کاسنی (معده): ۱۵-۱۰ گرم برگ کاسنی را با هزار گرم آب جوش دم کرده و صاف نمایند برای تقویت معده و ناراحتی کبد، یک فنجان قبل از هر غذا مصرف نمایند.

دم کرده برگ کاسنی (کبدی و پوستی): سه استکان عرق کاسنی، سه استکان عرق شاه تره مخلوط شود. صبح و ظهر و شب قبل از غذا در هر وعده یک استکان میل شود.

دم کرده برگ کاسنی (طحال): ۵ گرم برگ کاسنی را در ۲۰۰ سی سی آب دم کاسنی حل کرده و روزی ۳ فنجان قبل از غذا میل شود.

دم کرده برگ کاسنی (مرض قند): کاسنی خنک کننده بوده، معده را تقویت کرده، ترشح آن را زیاد می کند، از مقدار قند خون در مبتلایان به بیماری قند می کاهد.

دم کرده برگ کاسنی (کبد و کلیه): دم کرده کاسنی وحشی (۱۰ گرم در صد گرم آب) کبد و کلیه را تحریک و فعال می سازد.

دم کرده برگ کاسنی (تشنگی): کاسنی مسکن حدت حرارت خون و صفرا و تشنگی است.

دم کرده برگ کاسنی (ورم چشم): مالیدن آب برگ کاسنی تنها و یا با سرکه برای سردردهای گرم و صفراوی نافع است و همچنین آب برگ کاسنی با سرکه و یا دوشاب مالیده شود برای ورمهای گرم چشم و درد چشم نافع است.

دم کرده برگ کاسنی (تقویت قلب): ضماد آب برگ کاسنی با آرد جو برای خفقان و تقویت قلب و تحلیل ورم و آشامیدن آب برگ کاسنی برای باز کردن گرفتگی های کبد و طحال و یرقان و تقویت کبد موثر است.

دم کرده برگ کاسنی (مسهل): کاسنی وحشی دارای خواص مسهل، تقویت کننده، تب بر و به طور ملایم، خون را تصفیه می کند و آن را به شکل شربت به بچه ها می دهند.

دم کرده برگ کاسنی (تب): اگر کف آب جوشانده کاسنی را بگیرند و با سکنجبین بنوشند برای تب های کهنه و تقویت معده مفید است و مالیدن آب کاسنی برای ورم های گرم مفید است.

دم کرده برگ کاسنی (نقرس): کاسنی با روغن بنفشه و آرد جو و با آرد جو و سرکه جهت مفاصل و نقرس گرم و ورمهای گرم مفید است.

دم کرده برگ کاسنی (گزش حشرات): ضماد کاسنی به همراه ریشه اش جهت گزش عقرب و حشرات موذی و زنبور به کار می رود.

دم کرده ریشه کاسنی (ناراحتی کبد): ۲۰-۳۰ گرم ریشه کاسنی را با هزار گرم آب جوش دم کرده صاف نمایند برای تقویت معده و ناراحتی کبد یک فنجان قبل از هر غذا مصرف نمایند.

دم کرده ریشه کاسنی (قوای جنسی): شستشو دهندهٔ کبد و کلیه، خون ساز، افزایش نیروی جنسی و افزایش حجم اسپرم در مردان می شود.

دم کرده ریشه کاسنی (فشار خون): کاسنی برای تنظیم فشار خون بسیار مفید است.

دم کرده برگ کاسنی (چشم): افزایننده بینایی است، ضماد آن برطرف کننده ورم های گرم و دردهای چشم است.

دم کرده برگ کاسنی (قند خون): کاسنی دوست کبد است و کم کننده قند خون می باشد. بیماران مبتلا به دیابت و بیماریهای حلقوی با آن قرقره کنند.

دم کرده تخم کاسنی (سردرد): تخم کاسنی در ترکیب با سایر داروهای خنک برطرف کننده تبهای صفراوی، یرقان، خفقان، بیماری های کبدی و سردرد است.

دم کرده برگ و ریشه کاسنی (یبوست): برای درمان یبوست، جوشانده برگ و ریشه کاسنی به مقدار ۲ فنجان صبح ناشتا بسیار مفید است.

دم کرده برگ کاسنی (کبد): به مدت ۲۰ روز و روزی یک یا دو لیوان برای پاکسازی کبد مصرف می شود.

طبیعت کاسنی:
طبیعت کاسنی: از نظر طب سنتی ایران، طبیعتی سرد و تر دارد.

طبیعت عرق کاسنی: طبیعت سرد دارد، مقوی معده، تب بر، درمان بیماریهای اعصاب، تقویت پوست، ضد کلسترول، تصفیۀ خون، تسکین حرارت خون و درمان کنندۀ وجود خون در ادرار می باشد.تخم کاسنی در جمیع حالات جانشین برگ کاسنی می تواند بشود.

طبیعت ریشه کاسنی: ریشه کاسنی گرم و خشک است، برطرف کننده گیر و سده، نرم‌کننده اخلاط سینه، افزاینده ادرار، برطرف کننده تب‌ها، تصفیه و پاک کننده خون، و رفع کننده ورم احشاء و درد مفاصل و استسقاء.

مقدار و روش مصرف کاسنی:
یک قاشق غذاخوری برگ گیاه کاسنی را در یک قوری چینی با آب ۸۰ درجه سانتی گراد به مدت ۱۵ دقیقه دم کنید سپس دمنوش را صاف می کنیم. در صورت تمایل به شیرین کردن آن از عسل یا نبات استفاده کنید. در کشورهای اروپایی از ریشه و ساقه‌های جوان این گیاه به عنوان دم نوش  بدون کافئین استفاده می‌شود و در بسیاری از موارد حتی جایگزین قهوه و کاکائو می‌شود.در کشورهای اروپایی بسیار مورد مصرف قرار می‌گیرد، ولی در کشور ما چندان مورد استفاده نیست.
 
منع و احتیاط مصرف کاسنی:
از مصرف بیش از حد کاسنی در طی دوران حاملگی و شیردهی بایستی خودداری نمود. مصرف طولانی مدت فرآورده‌های کاسنی علاوه بر آنچه گفته شد، موجب افت فشار خون و افزایش ترشحات صفرا می‌شود. با توجه به این که مصرف فرآورده‌های کاسنی موجب انقباض عضلات رحمی می‌شود، مصرف آن در دوران بارداری احتمال زایمان زودرس را تقویت می‌کند. مصرف این گیاه دارویی همچنین موجب کاهش کلسترول و LDL می‌شود.

نظر شما