موارد مصرفی شیرهای گیاهی
شیرهای گیاهی طعمهای مختلفی دارند و شاید لازم باشد چند شیر را امتحان کنید تا شیر مورد نظر و باب طبعتان را پیدا کنید. معمولاً شیر بادام و شیر جو دو سر خوش طعمتر هستند.
میتوانید شیرهای گیاهی شیرین و وانیلی را برای صبحانه انتخاب کنید. برای آشپزی شیرسویا فوقالعاده است. این شیر مانند شیر گاو میباشد. شیر بادام نیز یکی از شیرهای چرب محسوب میشود و برای آشپزی مناسب است.
در واقع میتوانید از شیر سویا به جای شیر گاو برای تهیه غذاهایتان استفاده کنید. حتی میتوانید از این شیر، ماست درست کنید. اما از بقیهی شیرهای گیاهی نمیتوان ماست تهیه کرد.
میتوانید از شیر برنج برای تهیه کلوچه استفاده کنید فقط باید توجه داشته باشید که این شیر خیلی زود میبرد.
طرز تهیهی شیرهای گیاهی
یکی از برتریهای شیرهای گیاهی این است که میشود در منزل تهیه کرد به شرط این که حوصله به خرج داده و برایش وقت بگذارید. علاوه بر این تهیهی این شیرها در منزل به صرفه بوده و سالمتر است. البته این کار نیز مانند هر کار دیگری تکنیکهای خودش را دارد.
تهیهی شیر گیاهی سه مرحله دارد: برای تهیهی شیر گیاهی اول باید غلات، دانهها و مغزهای روغنی یا حبوبات را آسیاب شود. البته میتوانید از آرد یا پودر آنها استفاده کنید. سپس به آن آب اضافه کرده و در نهایت صاف میکنند. برای تهیه بعضی از این شیرها به فر نیز نیاز هست.
* برای تهیهی 250 میلی لیتر شیر بادام به 50 گرم بادام نیاز دارید. از قبل بگذارید بادامها به مدت چند ساعت خیس بخورند، پوست آنها را بکنید و سپس در مخلوط کن ریخته و با دو لیوان آب مخلوط کنید. سپس این شیر را از صافی رد کنید. شیرتان آماده است. کار سختی نیست. امتحان کنید.
* برای تهیهی دو لیتر شیر سویا، 250 گرم دانهی سویا بخرید. سویاها را یک روز کامل بخیسانید و چند بار آب آن را عوض کنید. اگر دوست داشتید پوست آنها را بگیرید. سویاها را با نیم لیتر آب مخلوط کنید و سپس یک و نیم لیتر دیگر آب به آن اضافه کنید و به مدت 30 دقیقه بپزید. سپس مایع را آبکش کنید و شیر به دست آمده شیر سویا است.
روش دیگر این است که برای تهیهی یک لیتر شیر سویا 125 گرم دانهی سویا آماده کنید. مثل روش قبل سویاها را یک روز خیس کنید. سویاها را حرارت دهید تا آنزیمهای مولد طعم لوبیا، از بین بروند. برای این کار میتوانید مدت 2 دقیقه سویاهای خیس خورده را داخل ماکروویو قرار دهید یا این که داخل فر بگذارید. لوبیاهای سویای خیس خورده را به همراه 1 لیتر آب داخل مخلوط کن بریزید و مخلوط کنید.
یا اینکه میتوانید سویا های خیس خورده را کاملاً آسیاب کنید و با 1 لیتر آب مخلوط کنید. سپس مایع مخلوط شده را آبکش کنید. مایعی که صاف شده است، شیر سویا نام دارد. شیر سویا را مدت 5 تا 10 دقیقه بجوشانید. بعد از خنک شدن، شیر سویا آماده مصرف است و میتوانید تا 3 روز آن را در یخچال نگه دارید. البته شما میتوانید با سلیقه و ذائقهی خودتان ابتکار عمل به خرج داده و شیرها را باب میل خودتان تهیه کنید.